Az Egyesült Királyság kormánya új szabályozást terjeszt elő a BNPL fizetéssel kapcsolatban

A "vásárolj most, fizess később" hiteltermékeket az FCA fogja szabályozni, és a fogyasztóknak új lehetőségük lesz arra, hogy panaszaikkal a pénzügyi ombudsmani szolgálathoz forduljanak.

0
BNPL szabályok az EK-ban

A Klarna, a Zilch és más „most vásárolj, később fizetsz” cégeknek be kell tartaniuk a brit kormány által meghatározott új szabályokat. Az új szabályozás, amelyet már egy ideje vártak, a fogyasztók jobb védelme érdekében a nem szabályozott BNPL-hitelezők visszaszorítására összpontosít.

„Az emberek számára lehetővé kell tenni, hogy megfizethető hitelhez jussanak, de egyértelmű védelem mellett. Ezért olyan fontosak ezek a javasolt rendeletek” – mondta Andrew Griffith, a pénzügyminisztérium gazdasági államtitkára.

„A mai csúcstalálkozó segíteni fog a szabályozóknak és a bankoknak abban is, hogy jobban megértsék, hogyan lehet a legjobban támogatni azokat az embereket, akik úgy érzik, hogy az adósságok beszorítják őket, és hogyan lehet megnyitni a pénzügyi rendszert azok előtt, akiknek nehezebb a hozzáférés” – tette hozzá Griffith.

Ez azt jelenti, hogy a Buy-Now Pay-Later hiteltermékeket az FCA fogja szabályozni, és a fogyasztóknak új joguk lesz panaszt tenni a pénzügyi ombudsmani szolgálatnál. A kormány becslései szerint az új szabályozás az Egyesült Királyságban akár 10 millió hitelfelvevőt is érinthet a meglévő, szabályozatlan hitelezésből.

Philip Belamant, a Zilch vezérigazgatója és társalapítója üdvözli a lépést.
„Régóta szorgalmazzuk, hogy az egész ágazatra ugyanazok a magas szintű szabályozási előírások vonatkozzanak, amelyeket mi már most is biztosítunk több millió ügyfelünknek. Sok cég eddig csak szájhősködött a szabályozás mellett, de még nem cselekedett – ez most megváltozik” – mondta.

„A mai nap egy pozitív nap – a megélhetési válsággal összefüggésben soha nem volt még ilyen fontos, hogy az emberek kamatmentes hitelhez jussanak olyan felelős szervezeteken keresztül, amelyek megfelelő megfizethetőségi ellenőrzéseket végeznek, és lehetővé teszik mások számára, hogy ugyanezt megtegyék a főbb brit hitelinformációs ügynökségeken keresztül történő bejelentés révén” – tette hozzá.